Altijd nieuwsgierig

[dropcap]H[/dropcap]et schijnt bewezen te zijn dat de ergste, domste reclame het beste blijft hangen. Waarom er dan toch mooie commercials worden gemaakt is een raadsel dat we maar beter niet op kunnen lossen. Stel dat het je lukt, dan is er alleen nog domeheid over.

Zelf ben ik de laatste tijd erg verkocht aan de KPN-reclame voor de Dongel, een aparaatje waarmee je mobiel kunt internetten. Het eerste deel van de commercial speelt in een wegrestaurant waar een paar mannen in stofjas les krijgen in het gebruik van de Dongel. Een vervelende passant steekt een stok in het wiel. Het tweede deel van het filmpje speelt aan de waterkant. Een man zit onder een grote paraplu te hengelen. Naast hem staat een laptop, op een krukje. Verderop ligt een grote hond. De computer vertoont het beeld van de buienradar. Er komt een grote depressie aan. “Kom onder de paraplof!” roept de man naar de hond als het keihard begint te regenen. Meesterlijk filmpje, en dat komt niet eens door de stomme taalgrap. Die hoorde ik in het begin niet eens. Het komt door de man, perfect gecast. Echt een mooie, leptosome sukkel. Het komt ook door de hond, die niet onder de paraplof komt. En het komt door de bromfiets die in de verte op de dijk staat te wachten. Wat een mooie, ouderwetse bromfiets. Je zou er bijna visser van worden.

Een andere commercial die hier in huis hoge ogen gooit is die voor het nieuwe inlegkruisje van Libresse. Dit is een reclamefilmpje uit de categorie “heel erg dom”. We zien allerlei frisse jonge meiden rondhuppelen, in spiegels kijken, fietsen, door kantoorhallen dartelen, dansen en weet ik niet al en dan komt de payoff: “Libresse, met een duidelijke voor én achterkant.”

“Net als jij!”

Hoe diep kun je zinken? Er zal toch in de doelgroep die Libresse probeert aan te boren niet één meisje zijn dat niet weet dat ze een voor én achterkant heeft? Nou ja, misschien wel duizenden. Ik weet ook niet hoe dom de meisjes tegenwoordig zijn. En van inlegkruisjes weet ik ook weinig, omdat wij hier in huis diverse toiletten hebben (ik kan het ook niet helpen) en het damestoilet bezoek ik maar zelden. Niet alleen om de dames te sparen, maar ook om mezelf een beetje intact te houden, ik bedoel; al die dozen maandverband en tampons en al die zeepjes en luchtjes – het vertelt alleen maar dat je kinderen volwassenen worden en hoewel dat groot nieuws is, zit het me toch altijd dwars. Je kunt moeilijk willen dat ze altijd klein blijven, niets zo erg als kleine kinderen, maar je zou het toch bijna willen.

Ik voelde me dus een soort James Bond toen ik stiekem, mevrouw Bril was met de hond op stap en de kinderen waren naar school, hun toilet bezocht. Wat een lief, fris kamertje, was het eerste dat ik dacht. En daarna: het lijkt hier wel een klein DA-filiaal! Vervolgens ging ik op zoek en verdomd, wij waren gebruikers van Libresse, met de duidelijke voor en achterkant. Het stond nog op de doos ook. Ik viste er een inlegkruis uit en maakte me uit de voeten.

Ten kantore stelde ik vast dat de vormgeving van het inlegkruis gewoon de vormgeving van een inlegkruis was, maar dat er middels elegante stippellijnen een soort tweede vorm werd gesuggereerd: een hartje dat overloopt in een soort torpedo. Dat hartje (hoe lief en aandoenlijk) moet je voor in je broekje leggen, en de torpedo achterin. Slim. Daarna hield ik het inlegkruisje tegen het licht. Er kwam gelukkig net niemand langs. En wat zag ik?

Geen verschil.

In het inlegkruisje (waar zou het woord vandaan komen? zat voorin net zoveel absorberende wattenmassa als achterin. Het behoeft geen betoog dat ik mezelf inmiddels een soort consumentenman voelde. Straks ging ik nog met mijn Zwitserse zakmes het inlegkruisje uit elkaar halen en de inhoud determineren. Aan de andere kant – ook ik heb een voorkant en een achterkant, en zelfs een boven en beneden, dus waarom zou ik me niet in zoiets triviaals als het inlegkruisje verdiepen? Kennis is macht, zeggen ze wel eens, maar daar gaat toch echt nieuwsgierigheid aan vooraf. En zo bekeken mag een man zich overal in verdiepen, en een vrouw ook.


Deze content is geplaatst in categorie: Berichten.