De eerste schooldag

[dropcap]D[/dropcap]e eerste schooldag. Altijd mooi. Aan de ontbijttafel werd noest en zwijgend gegeten. “Je lijkt wel een bulldozer,” zei een van de dochters tegen vader die cornflakes zat te eten. Vader trapte meteen op de rem.

Moeder smeerde de boterhammen voor in de pauze. Zeven uur had de ene dochter vandaag, zes de andere. Op de radio klonk het weerbericht: af en toe zon, veel regen. “Getverdemme,” luidde het oordeel. Desondanks laten de dames de herfst nog niet toe in hun kijk op de wereld; ze waren zomers gekleed.

Aan de overkant van de binnentuin scharrelde bij de vrijgezelle achterbuurman een vrouw door de keuken. “Kijk, hij heeft een vriendin,” merkte een van de dochers op. De achterbuurman liet aan het begin van de zomer een kant en klaar terras op zijn dak hijsen. Daar zoden de vrouwtjes massaal voor vallen: uitzicht over de stad, ondergaande zon, glaasje rose erbij. Maar helaas voor hem (en jammer voor ons): er gebeurde niets op het dak.

“Heeft ze bij hem geslapen?” vroegen we ons af.

“Ze heeft een handdoek om,” zei een van de dochters.

“Nee joh, dat is een truitje,” zei de ander.

“Jongens, jullie moeten gaan,” zei moeder met een blik op de klok.

Daar gingen ze, met hun tassen, de trap af. Wij, de ouders, hoefden niet meer mee om ze beneden op straat verder te helpen. Ik had het wel gewild. Niets mooiers dan ze uitzwaaien, maar ja – ik had een ander mooi vooruitzicht: weer lekker naar bed.

download


Deze content is geplaatst in categorie: Berichten.