Een kanaal in Drenthe

[dropcap]D[/dropcap]e bruggen zijn smal en hebben namen die aan duidelijkheid niets te wensen overlaten. Boersma’s brug, Scholtensbrug, De Lange’s brug. Mannen met hun eigen brug, het ware werk.

Vogels fluiten.

Boeren maaien gras.

Het kanaal waar de bruggen overheen liggen, is smal en diep verzonken in het land. De kanten zijn begroeid met struiken, berkenbomen, bloemen. Op het water drijft kroost. Af en toe duikt langs de weg die het kanaal volgt een voorziening op die er meteen onverbiddelijk eenzaam bijstaat: een bushalte met een paar beugels waar fietsen in kunnen hangen, maar ze hangen er niet, een picknicktafel met een prullenbak, de vuilniszak er keurig netjes ingehangen, maar leeg, een steiger voor kano’s, als er kano’s waren en die zijn er niet -het toeristenseizoen moet nog beginnen.

Het Oranjekanaal.

Diep in Drenthe strekt dit oude kanaal zich uit van Emmen naar Hoogersmilde, een kilometer of veertig, en daar komt het uit in de Drentse hoofdvaart. Al decennia lang is er geen scheepvaart meer in het Oranjekanaal, zelfs pleziervaart is er niet. De sluizen staan er werkloos bij, met hun elegante, noeste sluiswachtershuisjes. Op sommige plekken maken kanaal, berm en beschoeiing zo’n verwaarloosde indruk dat het bijna niet voor te stellen is dat het ooit door mannenhanden is gegraven.

Aan het kanaal liggen een paar dorpen: ’t Haantje, Schoonoord, Wezuperbrug, Orvelte, Zuidveld, Hijken, Oranje. In die laatste plaats is de industrie van vroeger omgetoverd tot een pretpark, Oranjestad. Als het regent in Drenthe, is het daar druk. De meeste dorpen stellen nauwelijks iets voor: een paar huizen, een brug, een bushalte, een bordje dat naar een camping wijst. Hier en daar steken achter jonge aanplant de frisse daken van een bungalowpark omhoog.

Schoonoord is het grootst. Het ligt niet ver van Emmen.

Het centrum is rond de brug, een constructie van zwarte buizen die kriskras de lucht insteken, ooit mooi, maar nu hopeloos ouderwets. Aan de Zuidzijde van het kanaal liggen Hotel De Hoek en een Chinees restaurant dat China Delight heet, maar dat net zo goed AFHALEN zou kunnen heten -dat woord hangt monumentaal aan de gevel. Aan de Noordkant van het kanaal is de Rabobank en café-restaurant De Haven, ook voor partijen tot 200 personen. Voorbij de Rabobank, de hoofdstraat in, zijn een drogist, een bakker, een slager en een C1000.

Schoonoord.

Op het pleintje voor de Rabobank staan op de doordeweekse dag de mannen. Ze becommentariëren het verkeer dat passeert, een enkele vrachtwagen, af en toe een trekker, kleine autootjes met dames die een boodschap gaan doen, en bespreken de krant en de recente doden. Ze leunen op het stuur van hun fiets, of zitten op het plankje van hun rollator. Ze hebben hoekige, achterdochtige koppen die bij het landschap passen, hun grijze jekkies hoog gesloten tegen de wind die tranen in hun oude ogen brengt.

Vlakbij Beilen, voorbij Zuidveld, loopt het kanaal eventjes, een kilometer maar, recht op de radio- en tv-toren van Hoogersmilde af -machtig doemt de toren met zijn lange spits op aan de horizon, hét baken van Drenthe. Het idee dat van daaruit televisiebeelden en radiogeluiden over het land worden uitgestraald, is best aangrijpend, zeker nu bijna overal kabel is. Beelden die je met een antenne uit de lucht greep, sneeuw en storing als het onweerde, dat waren nog eens tijden, Nederland verloor van Duitsland. Dan maakt het kanaal een bocht, en de weg ook, en is de toren weer verdwenen.

download


Deze content is geplaatst in categorie: Berichten.