Formule

[dropcap]V[/dropcap]olgens de Engelse psycholoog Cliff Arnall, gespecialiseerd in winterdepressies, was het gisteren de treurigste dag van het jaar.

Jawel.

Om tot die uitspraak te komen, had de geleerde een formule ontwikkeld met zeven variabelen. Het weer (W), schulden (S), maandinkomen (I), de tijd sinds kerst (T1), de tijd sinds het mislukken van een voornemen (T2), het motivatieniveau (M) en de noodzaak om tot actie over te gaan (N).

Mooie variabelen.

De redenering van Arnall is eenvoudig: na 21 december worden de dagen langer, maar toch is januari een donkere, bewolkte maand waarin goede voornemens gedoemd zijn te mislukken. Ook het warme gevoel dat we aan de gezelligheid van kerst en oud en nieuw hebben overgehouden, ebt in januari snel weg. Als klap op de vuurpijl komen de creditcardafschriften en de salarisstrookjes.

En voila: de dip.

De formule ziet er zo uit: W en S (minus D) dienen bij elkaar opgeteld en vervolgens te worden vermenigvuldigd met het verschil tussen T1 en T2. De uitkomst moet gedeeld door het getal dat ontstaat door M en N te vermenigvuldigen. De uitkomst van de som = 23 janauri, de treurigste dag van het jaar 2006.

Gisteren dus – herinnert u zich gisteren nog?

De zon scheen dat het een aard had. De lucht was blauw als een zwembad, en de lucht was scherp en tintelend van de kou. Een keer diep ademhalen en je wist dat je leefde. Op de sloten lag ijs en het volk vertoonde zich op straat met een kleurige baaierd aan mutsen, sjalen, handschoenen en oorwarmers. Rook steeg in een rechte lijn op uit de schoorstenen, de was hing stijf van de vorst aan de lijnen. Ik zou bijna zeggen: het zag er feestelijk uit, ja, heel het land was een Unox-reclame.

Ongetwijfeld zullen er mensen hebben zitten sippen, ongetwijfeld waren er begrafenissen (daar was het trouwens schitterend weer voor), ongetwijfeld liepen er huwelijken op de klippen en waren er mensen die slecht nieuws van de dokter kregen, ongetwijfeld waren er andere mensen die voor de zoveelste keer aan hun afscheidsbrief begonnen en mensen die baalden van het feit dat het maandag was en ze weer moesten werken. Maar grosso modo was het een topdag, niets tegenin te brengen.

Terug naar de geleerde.

Waar zou het verlangen vandaan komen het emotionele leven in formules te vangen? Een bepaald soort psychologen is daar dol op, zoals er ook psychiaters dol zijn op medicatie. Drie keer praten over je jeugd en ze weten welke pillen je tot in lengte van dagen moet slikken. Ik heb het wel eens meegemaakt, en het was verdomde moeilijk om weer van die pillen af te komen.

Cliff Arnall laat zich er niets aan gelegen liggen dat zijn formule soms hapert; hij is al druk in de weer met nieuwe formules: de beste dag om je voort te planten, de gelukkigste dag, de geilste dag, de ideale dag voor goede voornemens, de uitgelezen dag om de boel de boel te laten en met de noorderzon te vertrekken; even een pakje sigaretten halen en nooit meer terugkomen, de juiste dag om uit je bol te gaan. Wat de geleerde bezielt is onduidelijk (roem en geld, vermoed ik), maar één ding is zeker: als het gisteren de treurigste dag van het jaar was, gaan we ongelofelijke tijden tegemoet en komt Cliff Arnall variabelen te kort om het in formules te vangen.

einde

download


Deze content is geplaatst in categorie: Berichten.