Heeft U al een noodpakket?

[dropcap]W[/dropcap]ij hebben een regering die graag achter de voordeur wil komen, zoals dat heet. Het duurt niet lang meer of in iedere huiskamer hangt een camera. De moraalridders kunnen dan in de gaten houden of we wel bidden voor het eten en onze kinderen niet slaan.

Het duurt ook niet lang meer of roken is thuis verboden, en ook ons seksleven gaat aan banden. Schaamhaar wordt verplicht. Boekhandels moeten registreren welke boeken we kopen – een kleine moeite. Ook ons eetpatroon komt onder streng toezicht. De schijf van vijf wordt verplichte leerkost op alle scholen. Via het cameratoezicht al ook worden vastgelegd hoeveel echtelijke twisten zich achter uw voordeur afspelen. Loopt het tussen Janneke en Willem uit de klauw, dan zal de regering een verplichte therapeut ter beschikking stellen. Ook de zondagsrust wordt door dit kabinet zeer op prijs gesteld, maar het is beslist niet zo dat er op die dag geen ambtenaren achter de monitoren zullen zitten om ons in de gaten te houden. Tot slot is er het noodpakket.

Al weken zijn er spotjes op de radio die de bevolkingen waarschuwen voor rampen en ander ongemak. We moeten voorbereid zijn op het ergste. De zondvloed of een terroristische aanslag die het land in één klap lam legt. Om goed voorbereid te zijn, moeten we een noodpakket in huis hebben. Gaat het niet goedschiks, dan zal het straks kwaadschiks moeten. Een vrachtwagen verschijnt dan in uw straat en huis aan huis worden de noodpakketten verstrekt, tegen betaling, want voor niets gaat de zon alleen op in het Koninkrijk des Hemelen en dat is slechts weinigen gegeven. Zelfs Rouvoet moet maar hopen dat hij er in komt.

Het noodpakket bevat, en ik citeer de missiven van hogerhand, een gereedschapsset, waxinelichtjes, lucifers in waterdichte verpakking, een eerstehulpdoos met eerstehulphandboekje, een zaklamp met extra batterijen, een radio op batterijen, afgestemd op de rampenzender, met extra batterijen, warmhouddekens en een waarschuwingsfluitje. Optioneel zijn: een voorraad medicijnen, reservesleutels van huis en auto, eenplattegrond van de omgeving, desinfecterende handgel, drie liter water per persoon, voor ten minste drie dagen, een voorraad houdbaar eten, plus blikopener als het voedsel in blik zit, een lichte regenponcho, iets om drinkwater in te vervoeren, bijvoorbeeld een fles of jerrycan.

Juist.

Laten we om te beginnen het waarschuwingsfluitje onder de loep nemen. Wie waarschuwen we als we daarop blazen, en waarom zouden we dat willen? Het kan aan mij liggen, maar ik moet toch heel erg denken aan de weergaloze televisieserie Daar komen de Schutters (Dad’s Army) als ik zoiets lees. Een waarschuwingsfluitje! Ik denk dat je daarop moet blazen als je onder het puin bedolven ligt. Dan de radio, afgestemd op de rampenzender. Ik ben een groot fan van radio’s, hoe draagbaarder hoe beter, maar de rampenzender heb ik nog niet gevonden. Op welke frequentie opereert die zender? Wat zendt de zender uit als er geen ramp is? Of komt de zender pas bij een ramp in de lucht? En op welke frequentie dan? Nou ja, met behulp van de zaklamp zal het wel lukken de zender te vinden, en als niet, dan zijn er altijd nog de lucifers in hun waterdichte verpakking.

Lucifers?

Ja mensen, bij een ramp kun je lucifers nodig hebben. Bijvoorbeeld tijdens een overstroming in de maand november. Dan is het verdomde koud buiten en als je dan ronddrijft op het puntdak van je Vinexwoning is het best lekker om een vuurtje te kunnen stoken en je bent dan wel heel dom bezig als je je lucifers niet waterdicht verpakt op zak hebt. Hoe je als slachtoffer aan een partij hout komt om af te branden, is een tweede. Maar feit is wel dat je die lucifers nodig hebt om waxinelichtjes aan te steken. En reken maar dat je die nodig zult hebben, want zo’n ramp eist een hoge tol aan zinloze slachtoffers die herdacht moeten worden.

Wat ik eigenlijk mis, nu het toch over zingeving gaat, is de bijbel; waarom zit die niet in het noodpakket? Kijk, ik begrijp dat de Koran van Kader Aboulah er niet in zit, maar de bijbel?!? Daar staat of valt een fatsoenlijk noodpakket bij. Of moet ik moet op de waarschuwingsfluit blazen als ik morele steun nodig heb? Conclusie; het is tot daar aan toe dat de overheid zich met noodpakketten (het doet ook aan kerstpakketten denken) bezig houdt, maar een beetje meer inhoudelijke inhoud had wel gemogen.


Deze content is geplaatst in categorie: Berichten.