Heimwee naar Holland

[dropcap]A[/dropcap]ls ik denk aan Holland, waar denk ik dan aan? Aan de rechte wegen in de Noordoostpolder, aan de pont bij Genemuiden, aan de mannen die vissen in de Beulakerwijde.

Als ik denk aan Holland, waar denk ik dan aan? Aan het strand van Nulde, en meisje daar gevonden, aan eieren en Barneveld, aan het Uddelermeer.

Als ik denk aan Holland, waar denk ik dan aan? Aan een ijsje op de pier van Scheveningen, aan volgepakte stranden, aan wasgoed aan een boerenlijn: onderbroeken op grootte.

Als ik denk aan Holland, waar denk ik dan aan? Aan auto’s met visjes achterop, aan buitenwijken zwart geblakerd door de rook van barbecues, aan haring die de tong streelt.

Als ik denk aan Holland, waar denk ik dan aan? Aan de hefbrug bij Dordrecht, het zicht op Rotterdam vanaf de Van Brienenoordbrug, aan vrouwen met praktisch haar.

Als ik denk aan Holland, waar denk ik dan aan? Aan bushaltes waar nooit iemand bij staat te wachten, aan lege Chinezen in stille straten, aan een uitsmijter bij de Lichtmis.

Als ik denk aan Holland, waar denk ik dan aan? Aan een eenzaam jongetje dat tegen een leeg blikje trapt, aan een oude vrouw achter een rollator, aan een hond die slaapt.

Als ik denk aan Holland, waar denk ik dan aan? Aan gehakselde maisvelden in Twente, aan spruiten in Zeeland, net palmbomen, aan suikerbieten en klaver in het noorden van Groningen.

Als ik denk aan Holland, waar denk ik dan aan? Aan vliegtuigen van de KLM die opstijgen van Schiphol, aan fluitekruid in de bermen van de snelweg, aan de geur van pas gemaaid gras.

Als ik denk aan Holland, waar denk ik dan aan? Aan kinderen die tegen de wind in naar school fietsen, aan een helicopter in de verte, aan iepenbomen die huilen.

Als ik denk aan Holland, waar denk ik dan aan? Aan de Super de Boer, Edah, Etos, Marskramer, Bruna en Hema, aan de boeken van Jan Wolkers, aan de stem van de oude Simon Carmiggelt.

Als ik denk aan Holland, waar denk ik dan aan? Aan het zonlicht dat op de Vecht valt, aan een hek in een mistig weiland, aan de vrouwen van Amsterdam, de mooiste van de wereld.

Als ik denk aan Holland, waar denk ik dan aan? Aan de afslag Hank Dussen, tussen Gorkum en Breda, aan het klepperen in de wind van een Nutricia-vlag, aan Heineken bier op een lange avond.

Als ik denk aan Holland, waar denk ik dan aan? Aan het groen van de weilanden, de onstuimigheid van de lucht, aan het grijs van het water en het gesnater van meeuwen, aan rodondendrons en magnolia’s in het Gooi en voorbij Haarlem.

Als ik denk aan Holland, waar denk ik dan aan? Aan de rook van de Hoogovens, de sluizen bij Ijmuiden, aan de eindeloze Botlek, aan de chemie bij Delftzijl.

Als ik denk aan Holland, waar denk ik dan aan? Aan de uiterwaarden van de Ijssel, ondergelopen, aan de Peperbus van Zwolle, aan Herman Brood, in Zwolle geboren, aan de eerste tosti die ik at – in Zwolle.

Als ik denk aan Holland, waar denk ik dan aan? Aan de terrassen op het Plein en de hoeren in de Teerketelsteeg, aan de brink van Ruinen en schitterende terrassen in Brabant, aan Kanaleneiland en Geuzenveld, bij mij om de hoek.

Als ik denk aan Holland, waar denk ik dan aan? Aan krokussen op het Weteringcircuit, narcissen langs de Haarlemmervaart, tulpen bij de bloemist, aan meisjes met navelpiercings en jongens met spikes, aan jonge gezinnen op het strand, vader trekt de bolderwagen door het zand, twee kinderen erin, moeder draagt de jongste op haar arm, en volgt.

Als ik denk aan Holland, waar denk ik dan aan? Aan rotondes in Drachten, Alkmaar en Utrecht, de Berenkuil, aan kruispunten in de kop van Noord-Holland en Drenthe, aan snelwegen die het Groene Hart omarmen.

Als ik denk aan Holland, waar denk ik dan aan? Aan de oude Zuiderzeestraatweg en de N 302 tussen Enkhuizen en Lelystad, aan de Koekjesbrug in Amsterdam, aan de Vismarkt in Groningen.

Als ik denk aan Holland, waar denk ik dan aan? Aan Gazelle en Batavus, aan rookpluimen boven de Weerribben in het voorjaar als het riet word gekapt, aan Wilhelminaheuvel, het restaurant van Jon Sisterman.

Als ik denk aan Holland, waar denk ik dan aan? Aan Hazeldonk Oost en Hazeldonk West, grensovergangen bij Breda, aan een verliefd stelletje dat afscheid neemt op een winderig perron, aan een eenzame eik in een zanderig land.

Als ik denk aan Holland, waar denk ik dan aan? Aan het standbeeld van Willem II in Den Haag en de gedenknaald voor dezelfde Willem vlakbij Soestdijk, aan een snackbar van twee Egyptenaren, plastic stoelen voor de deur, aan de nieuwbouw rond Amersfoort en een vrijend stel op het strand.

Als ik denk aan Holland, waar denk ik dan aan? Aan een vrijpartij in een duinpan, een sigaretje toe, aan een lange wandeling langs de zandverstuivingen van Bakkeveen, aan de bocht in het spoor bij Harderwijk.

Als ik denk aan Holland, waar denk ik dan aan? Aan het Kanaleneiland waar ik ben geboren en de Eduard van Beijnumlaan in Dieren waar ik heb gewoond, aan de Prins Willem Alexanderlaan, een ander adres, aan het Akerkhof en de Rozengracht.

Als ik denk aan Holland, waar denk ik dan aan? Aan Vincent van Gogh in Drenthe en JC Bloem in Breukelen, aan de watertoren bij Steenwijk en de asperges in het land bij Venray.

Als ik denk aan Holland, waar denk ik dan aan? Aan de monding van de Schelde bij Vlissingen en oesters in Yerseke, aan het schitterende Moddergat en het nabijgelegen Visbuurt, aan de Eeuwige laan van Bergen naar zee.

Als ik denk aan Holland, waar denk ik dan aan? Aan een kind op een wipkip, moeder zit verderop lekker in het zonnetje, aan een oud echtpaar op de fiets, hij met een landkaart op het stuur, aan een eenzame automobilist op een leeg parkeerterrein, tijdschrift op schoot.

Als ik denk aan Holland, waar denk ik dan aan? Aan zondagochtend in Amsterdam, een strandtent op Ameland en een Surinamer aan de haven in Rotterdam, aan de stilte rond Kootwijkerbroek en de kluiten modder in de Haarlemmermeer, aan de lange weg naar Den Helder.

Als ik denk aan Holland, waar denk ik dan aan? Als ik het wist, zou ik het zeggen – voorlopig heb ik er alleen maar heimwee naar, heimwee naar Holland.

wit800

download


Deze content is geplaatst in categorie: Gedichten.