Misdaaad loont, en hoe

[dropcap]O[/dropcap]p vier december werd in Parijs een brutale overval gepleegd op een juwelierszaak. De buit (ringen, colliers, horloges) had een waarde van 85 miljoen euro. En vorig jaar was dezelfde zaak ook al het slachtoffer van een overval; toen was de buit 10 miljoen. Eerder al op diezelfde vierde december werd de firma Cartier beroofd van een ring van 635.000 euro. De dader was een gesluierde vrouw die er tijdens het gesprek met de verkoper in slaagde de echte ring te vervangen door een exacte kopie, maar dan nep. Is dat een mooie misdaad of niet?

Ik vind van wel.

Volgens de Herald Tribune en Franse kranten had de vrouw zich uitgegeven voor een toerist uit Dubai. Ze had ook andere, dure winkels rond de Place Vendome bezocht. Op tal van videobeelden uit die winkels is ze te zien. Maar tot nu ontbreekt elk spoor van haar. Dat is jammer, ik zou graag alles van haar willen weten. Wat een koelbloedigheid. Normaal gesproken kom je die alleen in films tegen.

Dit weekend had de Herald Tribune een lang verhaal over de roof van vier december. Er schijnt een internationale bende te zijn die The Pink Panthers wordt genoemd en die hoodzakelijk uit Serviers bestaat. De leden van de bende komen allen uit dezelfde streek, velen zijn familie van elkaar en ze wonen overal in Europa. In wisselende samenstellingen komen ze af en toe bij elkaar om ergens een slag te slaan. In Dubai reden ze met twee Audi ’s de etalage van een juwelier binnen. In andere, gereedstaande Audi’s gingen ze er vandoor met voor 3,5 miljoen euro aan juwelen. Op YouTube is de overval te zien. In Tokyo herhaalden ze de stunt en bedroeg de buit meer dan 30 miljoen euro. In een door 400 videocamera’s bewaakte mall in Monte Carlo slaagden ze erin een juwelier te beroven. De waarde van de buit is onbekend.

Af en toe wordt er een overvaller gepakt, maar ze ontsnappen even zo makkelijk weer. In 2005 klom er eentje met een touwladder over de gevangenismuur, terwijl bendeleden buiten de gevangenis met machinegeweren de wachttorens bestookten. Anderen ontsnappen niet en zitten zwijgzaam hun straf uit. Van alle buit die de bende de afgelopen jaren bij elkaar heeft geroofd, is nog nooit iets terug gevonden.

Een spectaculair verhaal.

Minder glamoureus, maar ook heel doeltreffend is het zogenaamde skimmen dat in Nederland een hoge vlucht heeft genomen. Jongens plaatsen ’s nachts een klein paneel over het gleuf-gedeelte van een pinautomaat. Het paneel bevat electronica dat in staat is de gegevens van een ingevoerde kaart af te lezen en tevens een miniscuul cameraatje dat registreert welke pincode vervolgens wordt ingetoest. Een heel geknutsel, al en met al, maar je moet toch maar op het idee komen. Het schijnen vooral Roemenen te zijn die zich er mee bezig houden. Een half miljoen euro per week halen ze binnen. Gedupeerden zien dat er in Rome, Londen, Boedapest, Wenen, Berlijn geld van hun rekening is gepind. Het is een enorm netwerk.

We mogen de misdaad niet prijzen, maar ik betrap mezelf er altijd weer op dat ik toch een soort bewondering voor die gasten heb. Dat doet maar en wij nette mensen, wij zitten thuis met de krant voor onze neus en wachten tot we ook een keer de sigaar zijn. Dan stampvoeten we even van woede en daarna ploffen we weer neer in onze stoelen.


Deze content is geplaatst in categorie: Berichten.