Oude tante naar Turkije

[dropcap]E[/dropcap]en oude tante ging naar Turkije – samen met haar man, drie dochters, de bijbehorende schoonzonen en kleinkinderen. Het was voor het eerst dat ze met z’n allen op reis gingen en voor het eerst dat de oude tante zou gaan vliegen.

Ze is vierenzeventig.

Van haar had het niet gehoeven, Turkije, maar ja – de kinderen boden het aan; die waren er al eens eerder geweest en toen was het fantastisch geweest; twee weken stralend weer, aardige mensen, lekker eten, een goed hotel. En dat alles nog goedkoop ook.

Dus zodoende.

De familie vloog met een charter die uiteraard voor dag en dauw vertrok. Om op tijd op Schiphol te zijn, moesten ze middenin de nacht uit Friesland (waar ze wonen) vertrekken. Tante zat bij haar oudste dochter in de auto, oom bij de jongste. Om kwart over vier arriveerden ze op de luchthaven, de vlucht ging om tien over zes. Tante was al knap zenuwachtig.

Bij het betreden van de vertrekhal, ging er iets mis. Er zijn daar van die grote draaideuren. De oude tante voelde er eigenlijk niets voor om daarin te gaan staan, maar om de kleinkinderen niet teleur te stellen, deed ze het toch maar. Vervolgens raakte een pand van haar jas beklemd tussen het draaiende deel van de deur en de deurpost – en in plaats van hem met een ruk los te trekken, bleef tante stokstijf staan tot ze plotseling achterover werd getrokken en met haar hoofd tegen de glaswand van de deur sloeg en op de grond viel. Gelukkig draaide de deur door.

Consternatie.

Iedereen eromheen: dochters, kleinkinderen, de oude oom. En maart sjorren aan de oude tante, maar die werkte niet echt mee. “Laat mij hier maar liggen, gaan jullie maar,”: kermde ze – geschrokken natuurlijk, en ze had pijn, maar ook opgelucht dat ze op de valreep nog onder de vliegreis uit kon komen.

“Ze heeft niks,” zei tenslotte de oude oom – de man waarmee ze al langer dan vijftig jaar getrouwd is en die ook al langer dan vijftig jaar de pik op haar heeft omdat ze het hem niet toestaat dat hij tussen de middag twee borreltjes drinkt.

De schoonzoons stonden intussen een beetje schlemielig bij de volgeladen bagagekarren – een van hen had de tickets in de hand en keek zenuwachtig opp zijn horloge. De oude tante zette een tandje bij en begon te huilen. “Gaan jullie maar zonder mij,” herhaalde ze.

Gevoel voor drama heeft ze.

“Mam, kom, je hebt niks gebroken,” zei de oudste dochter, terwijl ze aan haar moeders arm begon te trekken. Een zus nam de andere arm en samen trokken ze hun moeder overeind. De jongste zus fatsoeneerde moeders jurk en beschadigde jas.

“Ze heeft niks,” herhaalde de oude oom, “maar ik denk niet dat jullie haar in het vliegtuig krijgen.” Hij aaide over de blonde koppies van zijn kleinkinderen en keek een beetje sip – hij had zich zo verheugd op die borreltjes in Turkije.

De oude tante leek zich nu te vermannen. Ze haalde diep adem en schudde de dochters los. Ze opende haar grote handtas en haalde zakdoek te voorschijn waarmee ze haar betraande ogen depte. Toen ze klaar was, gaf ze het signaal om verder te gaan, richting incheckbalies en vliegtuig. Maar amper was het gezelschap in beweging, of tante zakte in elkaar – en deze keer moest er een dokter aan te pas komen, want ze was flauwgevallen. Uiteindelijk mistte zo de hele familie het vliegtuig naar Turkije.

download


Deze content is geplaatst in categorie: Berichten.