Politiek op straat

[dropcap]W[/dropcap]e waren op tijd in het Vondelpark – de hond en ik. Maar Boris Dittrich kwam niet opdagen. Iedere dag holt hij blijmoedig zijn rondjes door het park, zo om een uur of negen, half tien, maar vandaag was hij nergens te bekennen.

Jammer.

We hadden hem graag bedankt voor alle jaren dat we lol van hem hebben gehad. Nu wacht ons Lousewies van der Laan – door zo’n beetje alle kranten afgeschilderd als een ambitieus wonderkind, maar door Trouw als de anti-christ zelf, en lichtelijk hysterisch. Met Lousewies wordt het dus ook lachen, maar een gewiekste draaikont als Boris is het niet. Bovendien is het maar zeer de vraag of D66 over een jaar nog bestaat.

We verlieten het park, en struinden door Oud-West waar we aan een brug over de Bilderdijkgracht bij het Kwakersplein een groot bord van de SP tegen kwamen: Een beter Nederland begint hier, stond er met koeieletters op.

De kleur van de letters was roze en felgroen, opmerkelijk. Heeft de club van Jan Marijnissen de rode tomaat afgezworen, en mikt ze nu op homo’s en liefhebbers van groen? Ik keek wat uit over de gracht; woonboten, huisvuil, auto’s op de kade, de achteringang van een Dirk van den Broek. Hier begon dus een beter Nederland, een gek idee, maar waarom ook niet? Verderop zag ik andere posters van de SP, in dezelfde wufte kleurstelling: Een beter Nederland begint in Amsterdam.

Haha.

De gedachten gingen uit naar Bilderdijk, de negentiende eeuwse dichter die eigenlijk maar één regel heeft geschreven die het memoreren waard is, de eerste regel van het gedicht Uitvaart: “Befloerste trom noch rouwgebrom ga romm’lende om voor mijn gebeente.” Nee, een vrolijke Frans was het niet, die Bilderdijk, maar het heeft hem toch straten, grachten en kades opgeleverd in de hoofdstad.

We vervolgden onze weg en kwamen langs een peperbus volgeplakt met posters van een goedlachse negerin met een zilveren ketting met de naam van haar geliefde om de hals: Tjeerd. Een uiting van minister Verdonk die miljoenen euro’s heeft uitgetrokken om met dit soort campagnes de integratie te bevorderen. Jammer alleen dat het niet duidelijk vermeld staat op de affiche: dit is een mededeling van Rita Verdonk.

Zou wel zo eerlijk zijn.

Bij thuiskomst wachtte het nieuws dat diezelfde Rita via de zondagse Telegraaf hard van leer was getrokken tegen de 18-jarige Kosovaarse Taida die graag haar VWO-diploma in Nederland wil halen, maar die Rita en haar IND zo snel mogelijk het land uit willen zetten. Vorige week bepaalde de rechter dat Taida voorlopig mag blijven, maar in plaats van zich daar, beschaafd het goede voorbeeld gevend, bij neer te leggen, gooide de minister in de wakkere krant met modder: Taida was een oplichter, Taida pleegde fraude, Taida en haar familie waren dieven. Zevenduizend euro oprotpremie toucheren, zich naar Pristina laten vliegen, op kosten van de Nederlandse belastingbetaler, en dan stiekem alleen terugkomen om hier nog even 3 maanden op school te zitten, en dat allemaal voor een diploma.

Leuk wijf, die Rita Verdonk.

Even kwam Boris Dittrich weer voorbij: stel dat het hem gelukt was de PvdA van Wouter Bos te verleiden tégen de missie naar Afghanistan te stemmen, dan lag nu het kabinet op zijn gat, en Rita dus ook. Gek, maar we zagen haar even liggen, de hond en ik. En er klonk noch een befloerste trom, noch rouwgebrom.

download


Deze content is geplaatst in categorie: Berichten.